Barbekü Izgaralarını Temizleme | Mangal Izgaraları Nasıl Temizlenir?

Yazar: admin

Barbekü ızgaralarını temizleme konusunu bilmek her barbekü sahibinin sahip olması gereken bir beceridir. Amacınız ister bahar mevsimi – barbekü severler için sezonun açılışı demektir – yaklaşırken yapacağınız genel temizlik olsun, ister de bir kaç kullanım sonrası biriken yağ ve yemek kalıntılarını temizlemek olsun, bu yazıdaki adımları doğru uygulamanız barbekünüzü tekrar eski parlak günlerine döndürmenizi sağlayacak.

Barbekü ızgaralarının temizlenmesi için bilmeniz gereken her şeyi – ne sıklıkta yapılacağını, hangi malzemelere ihtiyacınız olduğunu, güvenli ve etkili bir temizlik için neler yapılması gerektiğini – adım adım ele alacağımız yazımıza başlıyoruz. Haydi kirli ızgaraları çıkarın ve temizlemeye beraber başlayalım!

Başlamadan önce: bu yazıda barbekü olarak paylaşıyoruz ancak bizim kültürümüzde daha yaygın söylendiği için siz mangal olarak da okuyabilirsiniz. Yani mangal ızgaraları nasıl temizlenir?

NEDEN BARBEKÜ IZGARALARINI TEMİZLEMELİYİZ?

Barbekü ızgaralarını derinlemesine temizlemek, biriken karbon kalıntılarını, yağ ve şekerli soslardan oluşan yoğun yemek artıklarını ortadan kaldırırken, bu kalıntıların biriktirdiği bakterileri de yok eder. Böylece barbekünüz doğru sıcaklığa etkin bir şekilde ulaşır. Pişirme ızgaralarının her noktasına eşit ısı gelmesini sağlar.

Barbekü ızgaralarındaki kalıntıların lezzet kattığını düşünseniz de zamanla bakteri üreteceği ve küfleneceği için bu lezzet düşündüğünüz kadar sağlıklı olmayacaktır. Bu yüzden bir kaç kullanımda bir barbekü ızgaraların temizlemenizi kesinlikle öneriyoruz.

IZGARADA OLUŞACAK PASI NASIL ÖNLEYEBİLİRİZ?

Döküm demir ızgaranız, hatta paslanmaz çelik ızgaranız bile olsa çeşitli sebepler ızgaralarınızın paslanmasına sebep olabilir. Barbeküyü paslanmadan nasıl koruyacağınıza dair daha detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Biz yine de bu yazımızda da paslanmayı önlemek adına yapmanız gerekenlerin üzerinden geçelim:

  • Döküm demir ızgaraları düzenli olarak yağlamalasınız.
  • Kullanmadığınız zamanlarda ızgara kapağınızı kapalı tutmalısınız.
  • Barbekünüzü uzun süre saklamayı planlıyorsanız – Örneğin yazlıkta olmadığınız veya kışın barbekü yapmayacağınız zamanlar (Bize sorarsanız kapaklı bir barbekünüz varsa kışın da kullanabilirsiniz) ızgaraları hafifçe yağlayın ve hatta mümkünse plastik bir torbaya sarıp kaldırın.
  • Barbekünüzü yaptıktan hemen sonra ızgaraları ters şekilde barbekünüze yerleştirin, beş dakika dinlendirin ve üzerindeki yağ ve yemek kalıntılarının akmasını sağlayın. Sonrasında temizleme fırçasıyla zorlu kalıntıları fırçalayın. Bu adımı her pişirme sonrasında yapmanız barbekü ızgaralarını çok daha uzun kullanmanızı sağlar.
  • Temizleme fırçanızı ara sıra kontrol edin. Üzerindeki kılların kopup pişirme ızgarasına, oradan da yemeğinize karışmasının önüne geçin.

BARBEKÜNÜZÜ NASIL TEMİZLEMELİSİNİZ?

Barbekü sezonunda sık kullandığınız barbekünüzü ve ızgaralarını en az iki kez kapsamlı temizlemeniz gerekir. Bu temizlemeye brülörler, aroma rayları ve barbekü haznesi de dahildir. Derin temizlik adını verdiğimiz bu temizleme ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Önerimiz sezonda en az iki defa olsa da, barbekünüzde çok fazla kalıntı biriktiğini düşünüyorsanız daha sık temizlemeniz barbekünüzün ömrünü uzatırken performansını da her zaman en üst seviyede tutmanızı sağlayacaktır.

PİŞİRME IZGARALARINI TEMİZLEMEK İÇİN HANGİ EKİPMANLARA İHTİYACIM VAR?

Barbekü ızgaralarını temizlemek için çeşitli temizleme fırçaları olsa da en yaygın olanları tel fırçalardır. Bu fırçalarda dikkat etmeniz gerekenlerin en başında ızgara cinsiniz gelir. Krom kaplama bir ızgarada kesinlikle tel fırça kullanmayın. Bu fırçalar ızgaranın üzerindeki kaplamanın sökülmesine sebep olur. Tel fırçaları döküm demir ızgara (kaplamasız) veya paslanmaz çelik ızgaralarda kullanabilirsiniz. Bir diğer nokta ise yukarıda da bahsettiğimiz fırça kıllarının yemeğe karışma ihtimalidir. Temizlik yapmadan önce fırçanızın kaliteli ve iyi durumda olduğundan emin olun. Eldiven, su kovası, bulaşık süngeri, sabun gibi diğer temizlik malzemelerini de temizlik öncesi hazır bulundurun.

BARBEKÜ IZGARALARINI TEMİZLEME ADIMLARI

Tüm malzemeler hazır ise pişirme ızgaralarını eski ışıltılı günlerine geri getirmeye başlayabiliriz. Şimdi bahsedeceğimiz adımların birkaçını veya yoğunluğuna göre tamamını uygulayabilirsiniz.

YAKMA

Barbekünüzü ateşleyin ve kapağını kapatın. Izgaranın ısınmasını bekleyin. Güvenlik amacıyla barbekünüz açık durumdayken yanında bekleyin veya sıklıkla kontrol edin. Yüksek sıcaklık sayesinde üzerinde biriken yağ ve yemek kalıntıları yanacaktır. Yaklaşık 30 dakika ısıttığınız ızgaraları tel, ahşap veya diğer ısıdan etkilenmeyecek temizleme fırçalarıyla iyice fırçalayın.

Fırçalama sonrası ızgaraların soğumasını bekleyin. Aroma raylarını ve paslanmaz çelik pişirme ızgaraları ılık sabunlu suya koyup 30 dakika kadar bekletin. (Döküm demir pişirme ızgaranız var ise biraz aşağıdaki adımları uygulayın)

Bekletme işlemini tamamladıktan sonra ızgaraları ve aroma raylarını çıkarın, bulaşık süngeri ile iyice ovun. Bu aşamada hala inatçı kalıntılar kaldıysa sirke ve karbonat gibi malzemelerle bu kalıntıları yumuşatmayı deneyin.

İnatçı kalıntılardan da kurtulduktan sonra ızgaraları iyice durulayın ve kurumasını bekleyin.

DÖKÜM DEMİR PİŞİRME IZGARALARINDAKİ PASIN ÇIKARILMASI

Yazının üst kısımlarında bahsettiğimiz gibi bakımlarını düzenli yaparak döküm demir ızgaralarının paslanmasını engelleyebilirsiniz. Ancak yine de ızgarada küçük pas bölgeleri kaldıysa döküm demire zarar vermeyecek naziklikte ovarak gidermeye çalışabilirsiniz.

Izgaralar kirliyse sabun ve ılık suyla yıkayabilirsiniz, ancak yıkama sonrası tamamen kuruduğundan emin olun.

Sos ve inatçı yemek kalıntılarının üzerine biraz yağ dökerek tekrar fırçalamadan önce bekletin. Daha sonra tekrar fırçalamayı deneyin.

Döküm demir pişirme ızgaralarını temizledikten ve kuruttuktan sonra, keten yağı gibi gıda temasına uygun yağlarla iki tarafını da yağlayın

Yağlanmış pişirme ızgaralarını barbekünüzde 30-60 dakika kadar ısıtın. Yağın yanmaması için sıcaklığı 150-180 derece arasında tutun. Böylece yağ yanmadan döküm demir pişirme ızgaralarının üzerine yapışacaktır.

İşte hazırız. Artık tekrar lezzetli yemekler yapma ve keyifli anılar biriktirme zamanı!

Sizin de barbekü pişirme ızgaralarını temizleme konusunda kendi yöntemleriniz mi var? Yorum kısmında veya barbekü forum sayfamızdan paylaşabilir, sizin gibi tüm barbekü severlerin faydalanmasını sağlayabilirsiniz…

Bunları da beğenebilirsin!

Yorum Bırak

Bu web sitesi deneyiminizi arttırmak amacıyla cookie kullanmaktadır. Siteyi ziyarete devam etmeniz halinde kabul etmiş sayılırsınız. Kabul Et Daha fazla oku

Gizlilik ve Güvenlik Politikası