Barbekünüz için ister yüz türk lirası, isterseniz de yüz bin türk lirası harcamış olun. Her barbekü sahibi için harcadığı paradan çok aldığı keyif daha değerlidir. Bu yüzden barbekünüzü hem sağlıklı kullanmak hem de ömrünü uzatmak için pastan korumalıyız. Bu yazımızda barbeküyü pastan korumak için gerekli bilgileri edineceksiniz.

Barbeküyü pastan korumak bahsettiğimiz için gerekli adımları yaparken, her pişirme öncesi de pas olup olmadığını kontrol etmeniz çok önemlidir. Çünkü oluşan paslara erkenden müdahale etmek durumu başa çıkılmaz bir hale gelmeden kontrol altına almanızı sağlar. Ayrıca tekrar belirtmek gerekirse sağlığınız için paslı barbekü kullanmamanız gerekir.
DİREK SIVI DÖKMEYİN
En önemli ve ilk kural barbekünüze direk sıvı dökmeyin. Burada bahsettiğimiz sıvı iki çeşittir. Birincisi yemek esnasında marinasyon, soslama gibi yemek sıvıları, ikincisi de temizleme esnasında direk bildiğiniz hortumla su kullanımı.
Yemek esnasında yemeğinizi yağlamayı sos fırçası yardımıyla direk yemeğinizin üzerine yeterli miktarda uygulayın.
Bol soslu yemekler yapacak iseniz altına sıvıyı tutacak barbekü pişirme tepsileri kullanın.
Temizlik esnasında kesinlikle direk hortumla yıkamayın. Bu hareket hem mekanik ve elektrik içeren kısımlara kalıcı zarar verir, hem de tamamen kurutamayacağınız bölgelerde nemden dolayı zamanla küf ve pas oluşumuna sebep olur.
TEMİZ TUTUN
Paslanmayı önlemek için ızgaralarınız her kullanımdan sonra temizleyin. İnatçı kalıntıları sökmek için tel fırça kullanın. – Tabi ki tel fırçanızın kaliteli ve iyi durumda olmasına dikkat edin. – Fırça kıllarınızın ızgaraya ve yemeğinize yapışmaması için.
SENEDE BİR KAÇ DEFA DERİN TEMİZLİK YAPIN
Düzenli olarak derin temizlik yapmaktan daha iyi bir fikir yok. Arabanızı belli kilometrelerde bakıma götürmek gibi düşünün. Hatta bir atasözü: Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur :). Buradaki yazımızda detaylıca bahsettiğimiz derin temizliği sezonda en az iki kez, sezon dışında (yoğun kullanım olmadığında) ise en az bir kez uygulayın.
IZGARANIZI YAĞLAYIN
Evde döküm tava veya tencere kullanıyorsanız az çok bilirsiniz. Dökümün lezzeti ayrıdır ancak bakımı da ayrıdır. Izgaranızda bıraktığınız yağ ve yemek kalıntıları zamanla küflenir, nemlenir ve bu sebeple de hızlıca paslanır. Bu sorunun önüne geçmek için ızgaranızı sıklıkla yağlayın. Nasıl yapmanız gerektiğini de buradan inceleyebilirsiniz.
ÖRTÜN VE İÇERİYE TAŞIYIN
Paslanmayı hızlandıran en büyük etmen nemdir. Nemli veya denize yakın yüksek tuz taşıyan rüzgarları olan bir bölgede yaşıyorsanız, bahsettiğimiz barbekü temizleme adımlarını çok daha sık yapmalısınız. Izgaranızı yaptıktan sonra her zaman örtüsüyle bekletin. Unutmayın paslanmaz çelik adındaki gibi tamamen paslanmaz değildir. Ortalama hava şartlarına yüksek dayanımı olsa da bir alaşım olduğu için içerisindeki demir, krom gibi diğer bileşenler zayıf bölgelerinden noktasal paslanmalara sebep olabilir. Özellikle nemli veya tuz oranı yüksek havanın olduğu bölgelerde de bu süreç çok hızlı ilerler.
Sezon dışında veya uzun süre kullanmayacağınız dönemlerde mümkünse ızgaranızı kapalı bir yere taşıyın ve yine örtüyle bekletin.

IZGARADA OLUŞACAK PASI NASIL ÖNLEYEBİLİRİZ?
Döküm demir ızgaranız, hatta paslanmaz çelik ızgaranız bile olsa çeşitli sebepler ızgaralarınızın paslanmasına sebep olabilir. Barbeküyü paslanmadan nasıl koruyacağınıza dair daha detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Biz yine de bu yazımızda da paslanmayı önlemek adına yapmanız gerekenlerin üzerinden geçelim:
- Döküm demir ızgaraları düzenli olarak yağlamalasınız.
- Kullanmadığınız zamanlarda ızgara kapağınızı kapalı tutmalısınız.
- Barbekünüzü uzun süre saklamayı planlıyorsanız – Örneğin yazlıkta olmadığınız veya kışın barbekü yapmayacağınız zamanlar (Bize sorarsanız kapaklı bir barbekünüz varsa kışın da kullanabilirsiniz) ızgaraları hafifçe yağlayın ve hatta mümkünse plastik bir torbaya sarıp kaldırın.
- Barbekünüzü yaptıktan hemen sonra ızgaraları ters şekilde barbekünüze yerleştirin, beş dakika dinlendirin ve üzerindeki yağ ve yemek kalıntılarının akmasını sağlayın. Sonrasında temizleme fırçasıyla zorlu kalıntıları fırçalayın. Bu adımı her pişirme sonrasında yapmanız barbekü ızgaralarını çok daha uzun kullanmanızı sağlar.
- Temizleme fırçanızı ara sıra kontrol edin. Üzerindeki kılların kopup pişirme ızgarasına, oradan da yemeğinize karışmasının önüne geçin.
Tüm bu önerileri uygulamanız halinde pas sizin barbekünüze uğramayacak veya barınamayacaktır. Ancak bölgenizdeki hava şartlarına bağlı olarak – uçan pas – adı verilen noktasal paslanmalarla karşı karşıya gelebilirsiniz. Uçan pası ortadan kaldırmak için barbekünüzün paslı noktalarını öncelikle suyla temizleyin, sonrasında kaliteli pas sökücü ürünlerle temizlemeyi deneyin. Aşağıdaki videodaki gibi tamamıyla bu pastan kurtulabilirsiniz.
Tamamdır. Artık siz de barbekünüzü pastan koruyabilirsiniz. Lezzetli yemekler ve keyifli anılar biriktirmek için senede bir kaç gün emek vermek gerekebilir.
Sizin de barbeküyü pastan korumak konusunda kendi yöntemleriniz mi var? Yorum kısmında veya barbekü forum sayfamızdan paylaşabilir, sizin gibi tüm barbekü severlerin faydalanmasını sağlayabilirsiniz…