Dumansız mangal olur mu? Barbekü dumanını azaltma yolları.

Yazar: admin

Bize en sık gelen sorulardan birisi de: En Dumansız Barbekü Hangisi?

Ateş olmayan yerden duman çıkmaz diye bir atasözümüz var 🙂 Ancak yine de yazımızda dumanı nasıl minimize edebileceğimizden bahsedeceğiz. Hadi o zaman nasıl en dumansız mangal yakılır sorusunun cevabını vermeye çalışalım.

Kaliteli Kömür Kullanımı

Öncelikle kömürlü barbeküden başlayacak olursak; hazırlanışı esnasında kömürün yanmasından dolayı zaten bir duman çıkar. Bu duman tamamen kullanılan kömürün kalitesiyle ilgilidir. Kaliteli, marka olmuş kömürler kullandığınızda barbekü yaparken daha az duman oluşturacaktır. Ancak kalitesiz, markette uygun satılan markasız kömürlerde hem daha fazla dumana maruz kalacak hem de kalorisini hızlı verip kolay söneceğine şahit olacaksınız. Ayrıca kömürlü barbeküde kömürü baca yardımıyla hızlıca yakmanız da daha kısa süre duman çıkarmanızı sağlayacaktır.

Pişirilen Malzemenin Yağ Oranı

İkinci önemli etken ise etin veya pişireceğiniz malzemelerin yağ olup olmamasıdır. Örneğin; yağlı ve derili bir tavuk eti veya yağlı bir antrikot pişiriyorsanız malzemeyi barbekünüze yerleştirdiğiniz anda duman çıkmaması imkansız. Pişirme esnasında da malzemedeki yağlar sıcaklıktan dolayı eriyip kömürün veya ısı kaynağının üzerine damlamasıyla da duman oluşacaktır.

Pişirme Tekniği

Üçüncü etken ise pişirme tekniğidir. Yağsız veya az yağlı malzemelerde de marinasyon sebebiyle malzemenin üstündek yağ da aynı şekilde duman oluşmasına sebep olur.

Peki Dumansız Mangal Nasıl Yapılır?

Bir! Kapaklı Barbekü: Kapaklı bir barbekü kullanmanız her zaman dumanı azaltmanızı ve kontrol etmenizi sağlayacaktır. Çünkü kapağı kapalı olan bir barbekünün içindeki hava akışı düşük olacağından yağ damlamalarında oluşan alevlenme ve duman daha az olacaktır. Diğer yandan kapak dumanı barbekünün içinde tutacağı için de ani ve sürekli duman çıkışı da olmayacaktır.

İki! Barbekü türü: Gazlı veya elektrikli barbeküleri tercih etmeniz kömür yanmadığından dolayı oluşacak kömür dumanını ortadan kaldıracaktır. Ayrıca bu barbekülerde bulunan aroma rayları / brülör kapakları damlayan yağların alevle temasını da azalttığından damlama sebebiyle oluşacak dumanı da büyük oranda azaltacaktır. (Gazlı kömürlü tadı vermiyormuş dediğinizi duyuyoruz ancak ileri ki video ve yazılarımızda bu sorunun da cevabını vereceğiz.)

Üç! Pişirme tekniği: Marine ettiğiniz malzemelerin sosunu ızgaraya koymadan önce mümkün olduğunca süzün. Ya da marine etmek yerine ızgara esnasında fırça yardımıyla hafif hafif sürün. Yine de marine sosunda bekletmek ve yağlı haliyle ızgara etmek istiyorsanız da yağ damlamalarını azaltmak için plancha veya döküm tava kullanabilirsiniz.

Kısacası…

Yağlı bir malzemeyle ızgara yapmak isterseniz veya kalitesiz bir kömür kullanırsanız dumandan kaçış yok. Sadece bahsettiğimiz detayları değerlendirerek dumanı büyük oranda azaltabilirsiniz.

Dipnot:

Piyasada dumansız mangal diye satılan ürünler de mevcut. Tam olarak barbekü diyemesek de bizim de önerdiğimiz bir iki marka var. (Barbekünün olmazsa olmazlarına ileri ki yazılarımızda değineceğiz.) Bu ızgaralar tasarımıyla ateşle yağın temasını kestiği için ve kullanılan kömürle dumanı azalttığı için dumansız diye geçmektedir. Zaten biz de bu yazımızda tüm barbekülerde dumanı nasıl azaltabileceğinizden bahsetmiş olduk. Yani ben barbekü aldım çok duman çıkacak diye endişelenmenize gerek yok, doğru ürünler ve doğru tekniklerle dumanı en aza indirebilirsiniz.

Sağlıcakla Kalın
BbqAkademi Ailesi

2. Açık alanda mangal kullanılarak et ve deniz ürünlerini pişirme

Napoleon Rogue 365 Gazlı Barbekü

Bunları da beğenebilirsin!

Yorum Bırak

Bu web sitesi deneyiminizi arttırmak amacıyla cookie kullanmaktadır. Siteyi ziyarete devam etmeniz halinde kabul etmiş sayılırsınız. Kabul Et Daha fazla oku

Gizlilik ve Güvenlik Politikası