Herkese merhaba,
Her ne kadar yurdum insanında bir başarı olarak sahiplenilmeye çalışılsa da, mangal yaparken kömür tutuşturmaya çalışmak hem zahmetli hem de riskli bir görevdir. Yaparken maruz kaldığınız duman gözlerinize, sürekli müdahale etmeye çalıştığınız kömür ve çıralar ellerinize zarar verirken üstüne bir de başarısız sonuçlar ortamdaki itibarınızı yerle bir eder. Aslında çok basit ve kullanışlı bir mangal aksesuarıyla tüm bu sorunları ortadan kaldırabilirsiniz. Biz de bu yazımızda bazı mangal kullanıcılarının duyduğu ancak bir çoğunun da bilmediği kömürlü mangalın en büyük yardımcısı kömür tutuşturma bacasından bahsedeceğiz. Böylece aklınızdaki – Kömür tutuşturma bacası nedir? Kömür tutuşturma bacası nasıl kullanılır?- soruların cevabını verirken sizi de büyük bir zahmetten kurtaracağız. Yani biz kurtarmasak da kurtulmanızı sağlayacağız 🙂
Kömür Tutuşturma Bacası Nedir?
Kömür tutuşturma bacası bir çok farklı malzemeden, farklı boyut ve şekillerde üretilen ama tek bir işlevi olan, kömürlü mangal kullanıcılarının olmazsa olmaz mangal aksesuarıdır.
Genel tasarımı itibariyle alt kısmında belirli bir yükseklikte bırakılan boşluk, içerisinde kömür doldurmaya yarayan büyük bir hazne ve kenarında bir tutma koluna sahiptir.
Kömür tutuşturma bacası aksesuarı sayesinde, normal şartlarda saatlerinizi alacak mangal kömürünüzü kor haline getirme işini dakikalara indirebilirsiniz. Devam edecek mangal ziyafetinizi de yine bu bacada yakacağınız ilave kömürlerle rahatlıkla uzatabilirken, mangalınızın ısısını da daha kolay kontrol edebilirsiniz. Böylece günün sonunda da kızarmış gözler ve kararmış ellerle kalmayabilirsiniz.
İçine koyduğunuz kömür adı üstünde baca görevi görecek alttan aldığı havayı yukarıya taşıyarak kömürünüzü kısa sürede kor haline getirecek.
Tabi ki burada kalilteli mangal kömürü kullanmanızın da mangal deneyiminizi daha üst seviyeye çıkarabileceğini belirtmemiz gerekiyor. Kaliteli mangal kömürü konusundaki yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.
Kömür Tutuşturma Bacası Nasıl Kullanılır?
Peki iyi güzel de kömür tutuşturma bacası nasıl kullanılır?
Öncelikle bacanın içini mangal kömürüyle doldurun. Daha sonra ister mangalınızın içine isterseniz de uygun gördüğünüz bi yere yerleştirin. Alttaki kısma gazete kağıdı, çıra, tutuşturma küpü gibi hızlı yanıcı parçaları yerleştirin. Uzun kibrit veya çakmak yardımıyla çıraları yakın. Ve bekleyin. 10-15 dakika içerisinde kömürünüz kor haline gelecek ve kullanıma hazır olacak. Hazır olan kömürünüzü mangalınıza dökün. Daha sonra ilave kömürlerde de yine bu adımları takip ederek saatlerce mangalınızı kömür ile besleyebilirsiniz.
Barbekü nasıl yakılır yazımıza da buradan ulaşarak tüm barbekülerin nasıl yakılacağını öğrenebilirsiniz.
Kömür Tutuşturma Bacası kalitesi var mıdır?
Her üründe olduğu gibi tabi ki kömür tutuşturma bacasının da kalite farkları var. Burada en önemli fark malzemesidir. En üst kalite bacalar paslanmaz çelikten yapılır. Çünkü paslanmaz çelik sürekli yüksek ısıya ve dış hava şartlarına en dayanıklı malzemelerdendir. Boya kaplı diğer çelikler yüksek ısıda boyaların dökülmesi sonucu bir kaç kullanım sonrası paslanmaya başlayacak belki de bir mangal sezonunda çürüyecektir.
Sürekli yüksek ısıya maruz kalacak paslanmaz çelik kömür tutuşturma bacalarında zamanda hareler ve esnemeler olacaktır. Endişelenmeyin gayet doğal, kullanımınıza ya da ürünün ömrüne zarar verecek bir durum da değil.
Bacanın sap kısmının da ısıya dayanacak plastik olması ve bacadan yeterli uzaklıkta bir tasarıma sahip olması da önemli bir diğer etken. Hem çabuk ısınmayacağı için tutmanızı sağlayacak hem de gelen alevlerden minimum etkilenecektir.
KULLANIM ESNASINDA DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER!
Eğer mangalın içinde kömür tutuşturuyor iseniz, mevcut kömür ve çıra kalıntılarının sap kısmına gelmediğine dikkat edin.
Kömürü boşalttıktan sonra da sıcak bacayı çimene veya yanabilecek diğer yüzeylere koymayın.
Tamamdır. Artık siz de kömürlü barbekünüzü kolaylıkla yakabilirsiniz. Kömürü yakmaya verceğiniz emeğinizi sevdiklerinizle lezzetli yemekler ve keyifli anılar biriktirmek için harcayabilirsiniz.
Sizin de kömürlü barbeküyü yakmak konusunda kendi yöntemleriniz mi var? Yorum kısmında veya barbekü forum sayfamızdan paylaşabilir, sizin gibi tüm barbekü severlerin faydalanmasını sağlayabilirsiniz…